Wedstrijdverslagen

Wedstrijdverslag Bruvoc Dames 1 – Spiker Dames 3 d.d. 11 januari 2014             Door: Wil Schoonhoven

Dames 1 overtuigend 4 punten tegen Spiker D3

De oliebollen en de appelflappen zijn er weer afgetraind en zoals het goede sportvrouwen betaamt, hebben de dames van Bruvoc D1 natuurlijk geen druppel alcohol gedronken tijdens alle feestdagen.

Of was dat een illusie die ik als trainer/coach had van deze sportieve dames.
Laten we dit maar in het midden laten en er zeker niet te lang bij stil staan.

De eerste training van het seizoen waren we met tien speelsters. Een fijn begin om alle puntjes weer eens op de i te zetten. Er werd in de training regelmatig gepuft en naar adem gesnakt. De vloer werd prima gedweild door de bezwete shirts die regelmatig naar de grond gingen. Ja, een goed gevoel had ik hieraan overgehouden.

De start van de tweede helft van het seizoen was tegen Spiker.
We kennen deze jonge meiden goed en we wisten dat Spiker alleen maar beter zou zijn dan de eerste wedstrijd. Want zo werkt dit namelijk met jeugd als zij goed begeleid worden. We waren dus op onze hoede.

De eerste wedstrijd tegen deze dames in de Bhoele werd met veel moeite gewonnen met 3-1. We wisten ook dat dit een nipte zegen was en we vol aan de bak zouden moeten om dit resultaat weer te behalen.

Gelukkig ken ik Spiker als geen ander, omdat ik ze zelf twee jaar heb getraind.
Dus ik wist snel hun minder sterke kanten uit te kiezen en dit dan ook voor te bereiden in de training.

We speelden in en ik merkte al dat Karlijn niet helemaal lekker stond aan te vallen. Dit was voor mij de overweging om haar op de middenpositie in te zetten in de loop van de wedstrijd.

We starten met Ellen, Carolien, Alette, Floor, Loes en Lieke. We hadden afgesproken de servicedruk op dit Spiker-team los te laten en ook de libero regelmatig op te zoeken. En dit lukte. Er kwamen weinig passes aan op het net bij de spelverdeelster van Spiker, waardoor wij de aanvalsdruk van Spiker ontregelden.

Onze aanval liep veel beter. Het lukt Alette om de passes die bleven hangen toch goed buiten (op het net) te krijgen, zodat Carolien en Ellen er flink op los konden slaan. Ook varieerde wij op de drie meter lijn en wonnen bijna alle rally’s. De eerste set werd vol overtuiging gewonnen met 25-15.

Dit was voor mij de beslissing om het team zo te laten staan. De tweede set was echter rommelig aan onze kant. We maakten weer vreemde servicefouten. We dachten te makkelijk en genoten nog van de makkelijke eerste setoverwinning.

Spiker kwam op stoom en na twee time outs te hebben genomen, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om Sharon in het laatste gedeelte haar ritme te laten pakken, zodat zij er in de derde set helemaal zou staan. Het valt niet mee om in een niet goed draaiend team in te vallen. Deze tweede set verloren wij met 19-25. Spiker leefde weer en dat lieten ze horen. Het trouwe publiek van Spiker was ook aanwezig en begon weer aan te moedigen.

Maar ja, waar het publiek niet op gerekend had, was dat wij Gerard Hamer als vaste supporter van dames 1 op de tribune hebben zitten. Heel fijn voor onze dames, maar niet voor de tegenstander.

De derde set speelde Karlijn in plaats van Lieke. Ja, de derde set werd weer een genot om te zien. Spiker stond echt hard aan te vallen, maar wij zijn Bruvoc, en de trainingen beginnen hun vruchten af te werpen. We kijken hoe er aangevallen wordt en zetten daar ons blok tegenover.
We haalden bijna alle ballen van de grond en op elke positie kwam er wel weer een harde aanval uit. Deze set werd met maar liefst 25-13 gewonnen.

De vierde set speelden we met Karlijn, Loes, Sharon, Alette, Ellen en Carolien. Het was nu zaak om snel afstand te nemen van Spiker, waardoor zij het geloof kwijt raakten. Dit lukte. Spiker werd radeloos en begon veel te prikken. Ons geheime wapen, Alette, stond deze set op de diagonaal en zij pakte alle ballen van de vloer. We wonnen de vierde set met 25-16.

Prima meiden! Dat we winnen met 3-1, daar ben ik blij om, maar de manier waarop was echt goed. De werklust en het oplossend denken tijdens situaties worden steeds beter. We stonden er als één team, ook de wisselspeelsters hadden volgens mij zere kelen van het aanmoedigen.

Vrijdag naar ABS. Een lastige tegenstander, maar zeker te pakken!

 

Wedstrijdverslag Bruvoc Dames 1 – Alterno Dames 8 d.d. 26 oktober 2013            Door: Wil Schoonhoven

Dames 1 pakt weer 4 punten

Van de vijf wedstrijden die we hebben gespeeld, zijn er 4 met 3-1 gewonnen. Een prima start van het seizoen!

Zaterdag stond de thuiswedstrijd tegen Alterno 8 op het programma. Alterno staat als laatste op de ranglijst en had uit 4 wedstrijden nog maar 1 setje gepakt. Wij stonden er beter voor en we waren dan ook van plan om de volle 5 punten in Brummen te houden. Dan zouden wij stijgen richting de tweede plek.

We hadden hulp gekregen van Dames 2, want Floor kon deze dag niet aanwezig zijn. Els Ruumpol nam de diagonale positie voor haar rekening en deed dit met alle verdienste. Zij maakte weinig fouten en stond prima te volleyballen.

De eerste drie sets werden eenvoudig gewonnen met 25-15, 25-20 en 25-15. Dit zijn mooie setstanden waar niks op aan te merken is.

Echter het spel was te wisselvallig. Wij maakten veel service- en aanvalsfouten. Dit heeft toch wel met concentratie te maken. Zodra je niet geconcentreerd bent of niet lekker in de wedstrijd zit, is de servicedruk ook niet hoog. Hierdoor krijgt de tegenstander mogelijkheden.
En dit is nou net wat je niet wilt. En toch overkwam ons dat. We moeten dan ook echt naar onszelf kijken en niet naar onze tegenstander die toch niet op een al te hoog niveau volleybalde. Ondanks de makkelijke setwinst werd er in de regel niet goed gevolleybald door onze dames. Er waren wel mooie rally’s bij die gewonnen werden, maar deze werden te veel afgewisseld met matig volleybal.

We stonden met 3-0 voor en de vierde set hadden we afgesproken om veel druk te zetten op de tegenstander, waardoor het geloof bij hen zou wegvloeien. De doelstelling was goed, maar de uitvoering helemaal niet. Wij maakten ongelooflijk veel servicefouten, terwijl wij op de training daar juist nooit een probleem mee hebben. Uiteindelijk werd de vierde set met 22-25 verloren. Dit was echt niet nodig. We hebben ze echt het punt cadeau gegeven.

Ik wil toch bij deze onze scheidsrechter Thea een compliment geven over haar manier van fluiten. De coach van de tegenpartij kon nog wel eens onsportief reageren en zag ballen in die echt uit waren. Zijn team draaide niet goed en de frustraties waren daar en dit is begrijpelijk. Alleen jammer dat hij dit op een verkeerde manier afreageerde.

Volgende week de lastige uitwedstrijd tegen Dynamo 9. Dynamo uit is altijd lastig en we hebben ook de handicap dat Carolien er niet kan zijn. We hebben deze wedstrijd Sophie uitgenodigd om ons te komen versterken.

Eerst dinsdag maar eens de puntjes op de i zetten tijdens de training en dan met vol vertrouwen naar Apeldoorn, waar Dynamo op ons wacht!

 

Wedstrijdverslagen Bruvoc Dames 1 d.d. 5 en 12 oktober 2013                                       Door: Wil Schoonhoven

Winst op ABS en eerste nederlaag bij Dynamo 8

Op papier was ABS een lastige tegenstander. Dit team had maar 1 verliespunt meer dan Bruvoc Dames 1.

We begonnen zenuwachtig aan de eerste set met Sharon, Karlijn, Lieke, Bianca, Carolien en de van Meisje A geleende Kajang. Kajang nam de diagonale positie in van Floor die niet aanwezig kon zijn. Ze begon de eerste set in de basis en deed het uitstekend. Er was geen enkele reden om haar in deze wedstrijd uit de basis te halen.

We liepen door de servicedruk van de tegenstander snel achter de feiten aan. Onze pass kwam niet meer op het net, waardoor we onze aanvalsvariatie niet konden gebruiken. Het spelletje werd te doorzichtig voor ABS, waardoor wij de eerste set dik verloren met een setstand 17-25.

De tweede set moest anders. We moesten zelf meer druk op onze tegenstander zetten om te zorgen dat wij het initiatief konden houden. En dit lukte prima. Wij haalden ons niveau weer, waardoor ABS geen enkele grip op onze aanval had. De tweede set werd dan ook makkelijk gewonnen met 25-17.

De derde set was wisselvallig. We liepen zo maar een paar punten weg bij onze tegenstander, maar onze eigen fouten kon ABS weer aansluiten. Gelukkig konden we aan het einde van de set iets extra’s doen en zo haalden we een 25-13 zege binnen.

De vierde set was een set, zoals ik onze dames weer herkende. We varieerden erop los, waardoor de blokkering van ABS regelmatig werd weggespeeld. ABS geloofde er ook niet meer in en zij werden slordig. De vierde set werd eenvoudig gewonnen met 25-15.

Toch een prima prestatie van onze dames. 12 punten uit drie wedstrijden. Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen!

———————————————————

De volgende wedstrijd moesten we tegen Dynamo 8.
Dit zijn altijd lastige uitwedstrijden, omdat je nooit weet wat voor een team je tegenover je krijgt. Het kunnen allemaal B-speelsters zijn die al op divisieniveau meetrainen.

Dit was in ons geval niet zo. Het was een heel jong team met 12 speelsters.
Als je een kans wilt hebben tegen deze jonge meiden, dan moet je ze flink onder druk zetten, waardoor ze onderling gaan mopperen en veel fouten gaan maken.

Deze wedstrijd was Ellen er niet, maar dit mag geen probleem zijn met Karlijn in onze gelederen. We gingen goed van start en ons plannetje leekt te gaan slagen. We hadden afgesproken om de servicedruk achterin te leggen, waar Dynamo veel problemen mee had.

Ik keek vol bewondering hoe Dynamo de meest onmogelijke ballen weer terug wist te halen. Maar wij waren op de goede weg. We stonden al snel voor en alleen Dynamo kon op afstand volgen. Wij beseften dat dit talententeam, die toch favoriet voor de titel is, kwetsbaar was. Totdat…..

We stonden met 22 – 19 voor en de zege was bijna binnen. Ik wilde Lieke wisselen voor Bianca om iets meer aanvalskracht in te zetten. Loes was aan service en ik vroeg de wissel aan. De scheidsrechter hoorde mij waarschijnlijk niet en ik riep nog een keer.
Iedereen had het vernomen, behalve de scheidsrechter, waardoor Loes niet op sloeg terwijl de scheidsrechter floot. Dynamo kreeg de service en wij kregen ook nog een punt tegen.

Nu begrijp ik dat zo’n grote hal niet altijd makkelijk is voor de scheidsrechter. I.p.v. 23-19 werd het nu 22-20 en dat is nogal een verschil. Hierdoor raakten wij van slag waardoor Dynamo de set met 25-23 won.

Achteraf heeft de scheidsrechter wel zijn excuses aangeboden en het ook toegegeven, maar daar hadden wij niks meer aan. Verder floot deze man echt prima. Wij zijn hierna eigenlijk niet meer in de wedstrijd gekomen. Wij straalden niets uit en de bal leek wel onze vijand. Onze pass kwam niet meer aan, waardoor wij alleen maar aan het hollen waren en de bal makkelijk weer teruggaven.

Eerlijk moet je zijn, dit Dynamo heeft terecht gewonnen, maar één setje naar Bruvoc was verdiend geweest.

Wedstrijdverslag Spiker Dames 3 – Bruvoc Dames 1 d.d. 28 september 2013         Door: Wil Schoonhoven

Het was zover! Onze eerste uitwedstrijd in Eerbeek moest gespeeld worden tegen Spiker D3.

De talenten van Spiker lieten zich dan ook van hun beste kant zien. De jongedames hadden net nieuwe shirts gekregen van de sponsor en bij winst tegen Bruvoc kregen ze ook nog nieuwe trainingspakken en tassen. Ondanks de 1-3 nederlaag hebben ze dit wel verdiend! Hopelijk denkt de sponsor er ook zo over…

Maar er speelde meer, want Wil Schoonhoven, de nieuwe trainer van Bruvoc D1, heeft 2 jaar de speelsters van Spiker getraind. En van een oud-trainer wil je altijd winnen. Spiker was daardoor niet 100 %, maar 200 % gemotiveerd om het varkentje even te gaan wassen.

Ikzelf was blij verrast met het spel van Spiker. Als oud-trainer wil je alleen maar dat de vereniging waar je gewerkt hebt verder gaat met ontwikkelen en dat is zeker gebeurd met dit team. Complimenten aan de speelsters van Spiker! Ze hadden een uitstekende libero. Af en toe een plaag voor Bruvoc. Hadden we een prima harde aanval, dan stond zij net weer op de juiste plek. Niet leuk voor ons, maar toch een compliment voor deze speelster.

In het begin stonden de dames van Spiker nog stijf van de spanning, waardoor wij snel uitliepen naar 15-5. Maar toen de spanning eraf was, liepen ze snel in en leek het wel of wij verstijfd in het veld stonden. Ik heb nog van alles geprobeerd, maar het liep gewoon niet, terwijl het juist in het begin wel lekker ging aan onze kant. De set werd verloren met 25-19. Een terechte uitslag.

Wij stonden achter met 1-0 en hoe kun je de neuzen weer dezelfde kant op krijgen. We hadden te veel spanning in ons lijf. Na een peptalk en het aangeven dat het spelletje leuk is en we met risico moesten gaan volleyballen, stapten we weer het veld in.

De tweede set. Deze liep heel anders. We bleven nu echt ons positiespel netjes uitvoeren.

Het blok werd netjes gezet. En hier had Spiker problemen mee. Ze konden ons blok niet ontwijken. En als ze probeerden er langs te slaan, sloegen ze uit of in het net. Onze spelverdeelster varieerde de ballen over het hele net, waardoor de tegenstander zich verdedigend steeds moest aanpassen. En dit was nou precies waar Spiker problemen mee had. Ook hun betere aanvallers maakten echte beginnersfouten, waardoor wij toch de tweede set met een 25-22 binnenhaalden.

Set 3 werd fanatiek gestart en Spiker kon alleen maar hopen op onze fouten. Het was mooi om te zien dat ook als de geroutineerde speelsters op de bank zaten, het team netjes op niveau bleef spelen. Een verdienste van de jonge dames!

De vierde set werd er prima verdedigd, maar in het tweede deel van deze set ging het toch bijna fout. We stonden wel voor met 11– 20, maar Spiker kwam terug naar 17-21. De messen werden weer geslepen en we maakten het af met 19-25.

Ja, dit dames 1 begint in haar zelf te geloven. De spelvreugde straalt er vanaf. Wij gaan met durf volleyballen en daar hamer ik ook op. Het trainingsniveau gaat omhoog en dit is zichtbaar in het veld.

Carolien en Ellen slaan de ballen hard naar beneden en halen de meest onmogelijke ballen van de vloer. Loes, Bianca en Lieke zijn echt aan elkaar gewaagd. Lieke, in het bijzonder, deed het erg goed. Haar nog af en toe twijfelende pass op de training was totaal niet terug te vinden in de wedstrijd, ze stond er net alsof ze al jaren meedraait in Dames 1.

Karlijn, die het Ellen en Carolien nog heel lastig gaat maken (want ja, ze komt eraan!), volleybalde met veel beleving. Prachtig! Sharon en Alette zijn twee prima spelverdeelsters die elkaar veel willen leren. Mooie hoge ballen op het net waren voor Sharon geen probleem en de snelle, slimme Alette was zaterdag echt als vanouds bezig. Floor had deze zaterdag een lastige wedstrijd. Het liep niet, zoals ze zelf al zei, maar ze heeft toch het geloof in haarzelf gehouden en daar heb ik respect voor. Prima, Floor.

Een compliment naar het hele team. We zijn goed begonnen aan de competitie en we proberen dit tot het einde vol te houden. We zien dan wel waar we eindigen. We zijn in opbouw en dit moeten we niet vergeten.

Aankomende zaterdag staat ABS op het program. ABS staat maar 1 puntje achter ons. Wij zijn niet van plan om ons op de ranglijst te laten passeren…

Bruvoc D1– ABS D2 wordt gespeeld op zaterdag 5 oktober a.s. om 17.00 uur in Rhienderoord.

 

Wedstrijdverslag Bruvoc Dames 1 – Salvora Dames 2 d.d. 21 september 2013         Door: Wil Schoonhoven

Vier punten voor Bruvoc Dames 1!

Na een zeer korte voorbereiding op het seizoen (zonder met een compleet team oefenwedstrijden te hebben kunnen spelen) stond afgelopen zaterdag de eerste (thuis)wedstrijd op het programma tegen (het altijd lastige en ervaren) Salvora.

De eerste blessure was er alweer. Karlijn, ons jonge talent, is aan haar hiel geblesseerd en dit kan alleen maar genezen met rust.

De opstelling was: Loes en Lieke op midden, Carolien en Ellen op de buitenaanvalspositie, Floor op de diagonaal en Alette als spelverdeelster.

Zo begonnen wij aan onze eerste wedstrijd. Het begin was rommelig en het was duidelijk zoeken naar ons positiespel. Toch kon Salvora hier geen gebruik van maken. Voor hen een gemiste kans.

We liepen al snel uit door de prima servicedruk. Alette moest als spelverdeelster veel kilometers maken, omdat de passing niet zuiver was. Dit had natuurlijk te maken met het onzekere over wat er in het veld gebeurde. Daarom had ik ook voor Alette gekozen de eerste set als spelverdeelster. Zij is snel en kan van een onmogelijke bal toch nog een redelijke set-up maken. Onze andere spelverdeelster, Sharon, heeft juist veel voordeel van haar lengte en heeft een prima techniek. Door deze twee spelverdeelsters in een team te hebben, kun je als coach het je tegenstander heel lastig maken.

De eerste set werd duidelijk gewonnen met de cijfers 25-12. Maar dan krijg je de beroemde tweede set en weet je dat het lastig zal worden. Sharon en Bianca werden gewisseld voor Loes en Alette. De tweede set speelden wij ons tempo niet meer en kwamen we niet in ons ritme. De druk op de aanval was weg en de servicedruk werd ook minder. De tegenstander speelde dit spelletje beter dan wij. We werden dan ook weggespeeld met een setstand van 14-25, een terechte uitslag.

Voordat de derde set begon had Wil Schoonhoven aangegeven dat het tempo omhoog moest. We moesten met meer lef de ballen erover slaan, meer druk op de tegenstander zetten. Loes nam de plaats in van Lieke, die het trouwens netjes deed op de middenpositie.

Desgevraagd zetten de dames meer druk. Caroline sloeg een aantal snoeiharde ballen rechtdoor op de lijn en Loes had haar bekende killingbloks, waardoor de middenaanvalster maar begon te prikken. Ellen varieerde de aanval met prikken en hard doorslaan. Ja, dit is volleybal waar je als trainer/coach van kan genieten.

Ook Floor stond haar mannetje. Ze sloeg de ballen rechtdoor op positie 5 achterin de hoek. Deze ballen zijn niet te verdedigen. Ga er maar aanstaan, voor het eerst op deze positie en ze deed het prima, het leek of ze er al jaren speelde. Sharon begon de speelsters beter te vinden. Prima!

En het belangrijkste…. Er was spelvreugde en dit straalde ook zeker van de reservespeelsters af. Ja, we waren een team. De derde set werd gewonnen met 25-13.

De vierde set werd Alette teruggewisseld en zo begonnen we aan de vierde. Door de derde set was de tegenstander zo onder de indruk en geloofde er niet meer in. Een verdienste van alle speelsters van Bruvoc. Het werd 25-10. Ja, je leest het goed: 25-10!

Een prima start van de competitie en op ‘doelsaldo’ staan we tweede. Dit zegt echter nog niets. Pas over 12 wedstrijden heb je een reëel beeld.

Ik ben van plan om in het team toch nog wat aanpassingen te gaan doen, waardoor we in de competitie misschien wel wat puntjes laten liggen. Maar zoals ik dan zeg: “Twee stappen in het begin achteruit en er straks drie vooruit”. Ik ben van mening dat dit team nog maar op 60% van haar kunnen speelt. Die andere 40% is aan mij om dit eruit te halen.
Waar ik trouwens niet bang voor ben. De leergierigheid van dit Dames 1 is groot.

Aankomende zaterdag mogen we in de Bhoele spelen tegen Dames 3 van Spiker. Dit is het talententeam van Spiker en talent zit er! We zullen uit een ander vaatje moeten tappen om daar met een overwinning vandaan te komen.

De wedstrijd is om 17.00 uur. Heb je tijd en wil je een leuk, fris Dames 1 zien volleyballen? Kom ons aanmoedigen!